Oettinger weiss je svijetlo nefiltrirano ale pšenično pivo. Proizveden je po njemačkoj licenci od prvoklasnog slada i hmelja, a sadrži i pivski kvasac. Blagog je i osvježavajućeg okusa, a na tržištu se moći naći u nepovratnim bocama od 0,5 l te kao točeno u ekskluzivnim ugostiteljskim objektima. Sadržaj alkohola je 4,9%, a ekstrakta 11,5%. Sarajevska pivara je licencirani proizvođač Oettingera za BiH, Hrvatsku, Srbiju, Crnu Goru, Kosovo, Makedoniju i Albaniju. 


Proizvod: Oettinger Weiss

Vrsta piva: Pšenično pivo (ale)

Tip fermentacije: Gornje vrijenje

Udio alkohola: 4,9%

Sadržaj ekstrakta: 11,5%

 Energetska vrijednost: 41 kcal/100 ml

Kratka historija

Naziv piva Oettinger potiče od malog mjesta po imenu Oettingen, koje se nalazi u bavarskoj regiji. Sam grad datira iz 1141. godine, kada se prvi put spominje u okviru Kneževine Oettingen. Poseban uspjeh i povećanje globalnog razvoja Pivarske grupacije Oettinger (Oettinger Brewing Grupe) temelji se na njemačkoj tradiciji proizvodnje piva koja datira iz 1731, kada je i osnovana. Godine 1956. porodica Kollmar kupila je poznatu pivarsku zadrugu u Oettingenu i pretvorila je u jednu od vodećih njemačkih pivarskih grupacija. Pivarska grupacija Oettinger jedna je od najvećih pivarskih grupacija u Njemačkoj u smislu obima proizvodnje. Poseban uspjeh Oettingera proizlazi iz snažne porodične tradicije. Grupacija je duboko ukorijenjena u poznatoj njemačkoj tradiciji proizvodnje piva i ona je stekla posebnu reputaciju u smislu isplativosti u proizvodnji vrhunskih proizvoda za međunarodna tržišta. Godine 2012. cijela Grupacija je u Njemačkoj imala obim proizvodnje veći od 10 miliona hektolitara. Oettinger pivo se prodaje u više od 100 zemalja.

Nagrade i certifikati

Tradicija i kvalitet idu jedno uz drugo u Pivarskoj grupaciji Oettinger. Pojam Reinheitsgebot, međunarodno poznat kao njemački zakon o čistoći iz 1516, nalazi se među standardima koje Pivarska grupacija Oettinger i dalje implementira u sadašnjem svakodnevnom radu. Proizvodnjom piva od prvoklasnih sirovina, uz vrlo savremene metode proizvodnje, kao i kontinuirane unutrašnje i vanjske revizije kvalitete, Pivarska grupacija Oettinger osigurava da njezini izvanredno kvalitetni proizvodi budu certificirani u skladu s Međunarodnim prehrambenim standardima (IFS), kao i standardima Instituta Fresenius. Štaviše, vodeći Oettinger-ovi pivski proizvodi nagrađeni su Pečatom DLG. Ovaj pečat se izdaje samo onim kompanijama koje se najbolje pridržavaju najviših standarda Njemačkog poljoprivrednog društva. Godine 2015. Oettinger  Weiss je primio zlatnu medalju Monde Selection.