Historijat

Otomanski period
1864 - 1878

Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini. Prvo točenje piva u Sarajevu najbolje je opisano u članku u Jugoslovenskom listu 1930. godine pod nazivom „Kako je počela prva proizvodnja piva u Sarajevu 1864“.
“…Prvo točenje piva je bilo svečano. U hladovitom šljiviku, u udolini više Pivare, po prostrtim ćilimima poredani su bili oko okrugle sofre, pokrivene svakim mezetlucima, jastuci i dušeci za odlične goste, a kraj potočića u dnu šljivika okretali su se na ražnju pretili janjci. U dugom nizu kočija pristizali su gosti: valija Šerif Osman-paša s vojničkom i civilnom svitom, strani konzuli sa sekretarima i najodličniji građani svih vjera.

Zasjeli su za sofru, jeli, pili, veselili se i držali zdravice, a svirkom ih je zabavljala muzika kombinovana iz vojnih krnetaša i borozana i probranih goričkih Cigana. (…) Ostali narod se veselio i pio pivo na livadi ispod pivare i mnogo docnije se razišao kućama uz cio niz incidenata. Najprije jednu veselu grupu teferičlija zaustaviše maltari na mostu koji je, tridesetak koraka niže sadašnjeg mosta, spajao Kovačiće sa desnom obalom Miljacke. Trebalo je platiti maltarinu za pivo koje su Sarajlije ponijele kući u ibricima i bardacima. Ali se Sarajlije ne dadoše ni opepeliti, nego riješiše to pitanje opštinskih finansija odmah na licu mjesta tako što pivo sručiše u grla na brzu ruku i ‘s nogu’, pa na svoje zavičajno tlo, uz proteste maltara zakupnika, stupiše s praznim bardacima i ibricima.”

Austrougarski period
1878 - 1918

Sarajevska pivara jedina je evropska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog evropskog dizajna.

Razvoj Bosne i Hercegovine u ovom periodu pozitivno je uticao i na Pivaru, koja počinje poslovati i izvan područja grada Sarajeva. Na sadašnjoj lokaciji Pivara se nalazi od 1881. godine, a izgrađena je na izvoru najbolje sarajevske vode, koja se crpi sa 300 metara dubine. Jedina smo pivara u BiH koja posjeduje vlastiti izvor vode. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austo-Ugarskom carstvu, a već 1898. godišnje je proizvodila 45.000 hektolitara.

Nakon Prvog svjetskog rata
1918 - 1941

Nakon završetka Prvog svjetskog rata i stvaranja Kraljevine SHS, proizvodnja piva opada. Godine 1923. Pivara je nacionalizirana. Ipak, i u takvim uvjetima, Pivara je bila ekskluzivni dobavljač kraljevskog dvora, a između Prvog i Drugog svjetskog rata Sarajevska pivara je kupila pivare u Slavonskom Brodu (1925), u Petrovaradinu (1927) i izgradila Fabriku slada u Skoplju (1927).

Nakon Drugog svjetskog rata
1942 - 1982

Godine 1957. puštena je u rad prva automatska linija za punjenje piva u boce kapaciteta 5.000 boca na sat, a u narednih 15 godina izvršena je rekonstrukcija svih pogona, pa je kapacitet proizvodnje povećan na 400.000 hektolitara godišnje.

Uspješno poslovanje pod vodstvom Hilme Selimovića
1983 - 1991

Sarajevska pivara se u ovom periodu nalazila u najvećoj krizi tokom cijele svoje historije, i u bivšoj Jugoslaviji spala je na 20. mjesto od ukupno 28 pivara u bivšoj Jugoslaviji. Pad je uspješno zaustavljen dolaskom gospodina Hilme Selimovića na mjesto generalnog direktora. Do 1991. godine Pivara je modernizirana, a njena proizvodnja se povećala za tri puta, pa je Sarajevska pivara svrstana među četiri vodeće pivare u bivšoj Jugoslaviji.

Proizvodnja i tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu
1992 - 1995

Razvoj Sarajevske pivare zaustavljen je agresijom na BiH, tokom koje je ona skoro potpuno uništena, a šteta je procijenjena na više od 20 miliona američkih dolara. Ipak, ni u ovom periodu Pivara nije prestala s radom iako je proizvodnja bila simbolična – svega 3 posto prijašnje proizvodnje. Za Sarajlije je ona bila jedini izvor pitke vode u opkoljenom gradu.

Ugovor sa Coca Colom i PepsiCo International
1996 - 2003

Uspješno je rekonstruirana fabrika, a u njen razvoj i modernizaciju je uloženo oko 43 miliona eura. Godine 1998. potpisan je trogodišnji ugovor sa kompanijom Coca-Cola, a 2002. ugovor o proizvodnji osvježavajućih bezalkoholnih pića sa PepsiCo International.

Novija historija
2004 - danas

Sarajevska pivara je 2004. godine u sklopu zgrade otvorila i reprezentativni ugostiteljski objekat Pivnica HS. Iste godine modernizirani su i proizvodni pogoni i transportna sredstva, izgrađeni prodajni centri širom Bosne i Hercegovine, a instalirani su i nova oprema za primarnu proizvodnju piva, kuhaonica i nova linija za punjenje bezalkoholnih pića i piva. Instalirali smo novu opremu za fermentaciju piva, punionicu buradi, sistem za dealkoholizaciju piva, ASEPTIC liniju, CIP stanicu za filtraciju i liniju za punjenje, kao i 38 novih, velikih tankova za vriono-ležni podrum. Danas poslujemo sa svim velikim trgovačkim lancima (Bingo, Amko, Konzum i dr.) te sa više od 1.000 malih trgovina i više od 500 ugostiteljskih objekata. Sarajevska pivara je vodeća bh. kompanija u proizvodnji piva, gazirane i negazirane vode, bezalkoholnih pića i sokova. Proizvodnja se odvija u sjedištu kompanije u starom dijelu Sarajeva, na prostoru od oko 17.400 m2. Cijeli proces proizvodnje Sarajevske pivare je u skladu sa najvišim tehničkim standardima. Razvijeni su i implementirani standardi kontrole kvaliteta i okruženja i HACCP sistem u skladu sa internacionalnim standardima EN ISO 9001:2000, ISO 14001:2004 i Codex Alimentarius. Najprepoznatljiviji brand Sarajevske pivare – Sarajevsko pivo jedan je od najjačih bh. brandova. 
Danas je Sarajevska pivara jedna od najznačajnijih kompanija u Bosni i Hercegovini, a njeni proizvodi smatraju se istinskim nacionalnim brendovima, posebno Sarajevsko pivo i voda Lejla. Riječ je o kvalitetnim brendovima koji su lideri na domaćem tržištu.