Muzej

Sarajevska pivara d.d. osnovana je 24. maja 1864. godine i historičari je smatraju najstarijim industrijskim postrojenjem u BiH. Jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije. Godine 1907. Pivara je postala najveća u Austro-Ugarskom carstvu.

Čak ni u najtežem periodu, tokom agresije na našu zemlju od 1992. do 1995. godine, nije prekidala proizvodnju. Zgrada Sarajevske pivare jedna je od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, s arhitektonskim stilom koji je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Za nas Pivara nije samo pogon u kojem se proizvodi pivo, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa. Ponosni smo na našu prošlost i stoga smo u sklopu Sarajevske pivare izgradili Muzej, jedini takve vrste u BiH. Muzejska postavka je podijeljena na različita razdoblja – Osmanlijsko carstvo i Austro-Ugarska monarhija, svjetski ratovi, socijalistički period i period nakon agresije na BiH.

 

Posjete

Muzej je za posjete otvoren Ponedjeljak – Subota od 10:00-18:00 sati, Nedjelja od 12:00-16:00 sati. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu Muzeju je 3 KM (EUR 1,5).

 

Posjeta i piće u restoranu Pivnica HS

Posjetitelji mogu popiti jedno piće u predivnoj atmosferi Pivnice HS i to pivo točeno 0,3l po izboru tamno ili svijetlo, ili neki od prirodnih i gaziranih sokova iz ponude restorana. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu Muzeju i jedno piće u Pivnici HS za jednu osobu je 5 KM (EUR 2,50).

Posjeta i ručak u Pivnici HS

Posjetitelji mogu ručati i u predivnoj atmosferi Pivnice HS. Cijena ulaznice koja uključuje posjetu Muzeju, te ručak u Pivnici HS za jednu osobu (odabir jednog od ponuđenih menija) je 25 KM (EUR 12,50). Ulaznice za djecu do 12 godina su besplatne.

Virtualni prikaz


Radno vrijeme

utorak – nedjelja od 10.00 do 18.00

 

Kontakt

Tel.: +387 33 491 138
E-mail: museum@pivara.ba
Adresa: Franjevačka 15, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina

 


Pošaljite upit