Pamti se i turski vakat, i feredže i maltarine, koje zamjeniše bečki valcer i tramvajske šine.

Napravi narod i državu po mjeri kralja, pa po mjeri radnika i seljaka, po mjeri, nesvrstanih i svrstanih.

Prođe jedna od najtežih opsada u historiji čovječanstva, i sve to uz pivo koje je dočekivalo i pratilo dobra i ona manje dobra vremena.I zato svaki naš čovjek je priča za sebe, a mi pamtimo sve te priče.

NAŠA PRIČA

Sarajevska pivara osnovana je 1864. godine i smatra se prvom industrijskom proizvodnjom u Bosni i Hercegovini. Prvo točenje piva u Sarajevu najbolje je opisano u članku u Jugoslovenskom listu 1930. godine pod nazivom „Kako je počela prva proizvodnja piva u Sarajevu 1864“.
“…Prvo točenje piva je bilo svečano. U hladovitom šljiviku, u udolini više Pivare, po prostrtim ćilimima poredani su bili oko okrugle sofre, pokrivene svakim mezetlucima, jastuci i dušeci za odlične goste, a kraj potočića u dnu šljivika okretali su se na ražnju pretili janjci. U dugom nizu kočija pristizali su gosti: valija Šerif Osman-paša s vojničkom i civilnom svitom, strani konzuli sa sekretarima i najodličniji građani svih vjera.”
Za našu veliku godišnjicu, punih 155 godina, odlučili smo da napravimo limited edition limenku koja priča ključne priče iz historije Sarajevskog. Od sultana, do modernog vremena, sa Vama smo tu da podijelimo svaki važan trenutak.

Pogledajte serijal kratkih priča s našeg izvora.