Sarajevska pivara povodom 151. godine postojanja gradi muzej

Sarajevo, 21.5.2015. – Sarajevska pivara d.d. koja je osnovana 24. maja 1864, ove godine će, između ostalog , 151. godinu postojanja obilježiti  i otvaranjem Muzeja Sarajevske pivare.

Historičari Sarajevsku pivaru smatraju prvim industrijskim postrojenjem u BiH, a njenim osnivanjem počinje ubrzani privredni i tehnološki  razvoj naše zemlje.

 „Za nas Pivara nije samo proizvodni pogon, Pivara je dio bh. kulturnog i historijskog naslijeđa. Tokom različitih historijskih perioda imala je bitnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju naše zemlje. Želimo u  gradu Sarajevu i Bosni i Hercegovini izgraditi kulturno-historijski objekt, u kojem će biti predstavljen još jedan segment sarajevske i bh.  tradicije. U projektu sudjeluju i studenti Odsjeka za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a pozivamo i građane koji posjeduju predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju da nas kontaktiraju,“ rekla je PR direktorica Sarajevske pivare d.d. Melisa Sefer-Liçin.

Sarajevska pivara jedina je europska pivara čija je proizvodnja bila kontinuirana i tokom Otomanskog carstva, kao i tokom vladavine Austro-Ugarske monarhije, u okviru koje je ujedno bila i najveća pivara. Muzej će se nalaziti u kompleksu Sarajevske pivare, jedne od najatraktivnijih građevina u Sarajevu, sa arhitektonskim stilom koji  je mješavina orijentalnog i klasičnog europskog dizajna. Planirano je da Muzej Sarajevske pivare za posjete bude otvoren u junu. Građani koji smatraju da posjeduju publikacije i predmete koji bi mogli biti izloženi u Muzeju mogu se javiti na marketing@pivara.ba, broj telefona 033 491 118 ili putem Facebook stranice Sarajevsko pivo.