Sarajevsko nefiltrirano- nova pivska poslastica iz Sarajevske pivare

Sarajevo, 14. decembar 2016. godine- Sarajevska pivara d.d. je ljubiteljima piva pripremila novu pivsku poslasticu -Sarajevsko nefiltrirano „valjano“ u bocama, koje se do sada moglo konzumirati samo kao točeno u ugostiteljskim objektima Pivare. 

„Sarajevsko nefiltrirano „valjano“ sada je dostupno i u drugim ugostiteljskim objektima. Ovo pivo je prava gastronomska poslastica, a radi se o  nefiltriranom svijetlom lager pivu koje zbog odsustva procesa filtracije,  sadrži kvasac i zbog toga ima pojačano povoljne učinke na zdravlje. Nazvali smo ga „valjano“ jer je bocu, prije konzumacije, potrebno položiti na sto i „valjati“  dva do tri puta, kako bi se kvasac koji se nataložio na dnu pomiješao s pivom,“ ističu u Sarajevskoj pivari d.d.

Kvasac kojeg sadrži Sarajevsko nefiltrirano obiluje vitaminima skupine B, a bogat je i  mnogim mineralima poput željeza, mangana, natrija, kalcija, magnezija i sl. Sadrži i tragove selena koji je poznat kao antioksidant koji štiti ćelije i tkivo od slobodnih radikala. Germanij, kojeg također pronalazimo u kvascu, ima višestruk zdravstveni učinak  na ljudski organizam i  poboljšava otpornost organizma prema virusnim infekcijama, gripi te regulira krvni pritisak. Sarajevsko nefiltrirano ima note meda i karamele, izuzetno je pitko, izvrsnog okusa, odlično se slaže uz pečenje. Poslužuje se neotvoreno, u originalnom pakovanju, a uputstvo za konzumaciju se nalazi na njegovoj poleđini.