U sklopu Sarajevske pivare otvoren prvi muzej pivarstva u Bosni i Hercegovini

Sarajevo, 29.6.2015. – U sklopu Sarajevske pivare d.d. je, uz prisustvo mnogobrojnih zvanica, otvoren muzej u kojem je prikazan razvoj pivarske industrije u Bosni i Hercegovini.

Postavku muzeja čine zanimljivi eksponati kao što su pivske boce i dionice iz  perioda Austro-Ugarske monarhije, etikete Sarajevske pivare od Osmanskog carstva do danas i drugi.

„Ideja otvaranja muzeja postojala je ranije i brižljivo su skupljani eksponati. Nažalost, u jednom od mnogobrojnih granatiranja Pivare, taj dio skladišta je izgorio, ali mi nismo odustali. Pivara je tokom različitih historijskih perioda imala bitnu ulogu u privrednom i društvenom razvoju naše zemlje i  otvaranjem muzeja želimo doprinijeti kulturno-historijskoj baštini Sarajeva i Bosne i Hercegovine. Vjerujemo da će svi građani koji posjete muzej biti ponosni kada vide dokaze da smo i mi u BiH i prije 150 godina išli ukorak sa razvijenim zemljama Evrope,“ rekao je direktor Sarajevske pivare d.d. Neđad Karačić.

Projekt je realiziran u saradnji s Odsjekom za historiju Filozofskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a studentima, koji su učestvovali u postavci eksponata, pružena je mogućnost  zaposlenja u muzeju.

„Bila nam je čast učestvovati u ovom projektu i za nas je to ogromno iskustvo. Zahvaljujemo se Sarajevskoj pivari jer nam je pružena mogućnost da steknemo iskustvo u ovom projektu i zaposlimo se u muzeju,“ istakli su studenti Amar Đulović i Dino Dupanović.

Muzej su otvorili Ismet Osmanković i Mahmut Kapetanović, penzionisani radnici Sarajevske pivare, koji su bili dugogodišnji uposlenici ove kompanije. U toku ceremonije, svečano je uručena i zahvalnica gospodinu Asimu Muliću koji je za muzej donirao eksponat, originalnu poslovnu kovertu Pivare iz perioda Kraljevine SHS.

U ovom muzeju upotrebljava se vrhunska NFC tehnologija. Osim Nacionalnog muzeja u Londonu i Wolfsonian-a u Miami-ju, ovo je tek treći muzej u svijetu u kojem se primjenjuje NFC tehnologija, koja doprinosi potpunom muzejskom iskustvu posjetitelja. Naime, svi posjetitelji mogu, uz jednostavno korištenje mobilnog telefona, saznati sve detalje o izloženim eksponatima.

Muzej je otvoren za posjete svakim danom od 10.00 do 18.00 sati.